Wat is een goede epc-beoordeling?

Uw woning krijgt een energie-efficiëntiegraad tussen A en G, waarbij A de beste is - dwz het meest energiezuinig - en G de slechtste is. Nieuwbouwwoningen hebben meestal hoge EPC-beoordelingen, terwijl oudere huizen vaak lagere beoordelingen hebben van ongeveer D of E.

Wat is een goede epc-beoordeling?

Uw woning krijgt een energie-efficiëntiegraad tussen A en G, waarbij A de beste is - dwz het meest energiezuinig - en G de slechtste is. Nieuwbouwwoningen hebben meestal hoge EPC-beoordelingen, terwijl oudere huizen vaak lagere beoordelingen hebben van ongeveer D of E. Uw EPC heeft twee hoofdgrafieken met de beoordelingsbanden. De bands gaan van A naar G, waarbij A de beste beoordeling is die je huis kan hebben, en G is de slechtste.

In de grafiek kunt u de huidige beoordeling en potentiële beoordeling zien, als u de aanbevolen huisverbeteringen zou uitvoeren. Energieprestatiecertificaten (of EPC's) zijn certificaten die laten zien hoe energiezuinig uw eigendom is. Het document bevat de geschatte energiekosten en een samenvatting van de prestatiegerelateerde functies van uw huis. Daarnaast bevatten ze ook waardevolle aanbevelingen over maatregelen die uw huis efficiënter zouden maken en geschatte kosten voor het doorvoeren van eventuele wijzigingen.

Energie-efficiëntie binnen EPC's wordt beoordeeld tussen A en G - A is het hoogste efficiëntieniveau en G is het laagste. In de meeste woningen komt een energieprestatiecertificaat van D het meest voor. Een EPC bevat aanbevelingen over hoe u uw beoordeling kunt verbeteren. Het zal geschatte kosten opleveren om verbeteringen aan te brengen, evenals de totale potentiële besparingen.

Door isolatie in wandholtes en hokken te installeren, kunt u energie besparen en uw EPC-classificatie aanzienlijk verbeteren. Aanbevelingen suggereren dat de isolatie 270 mm dik moet zijn. Dit kan leiden tot een verbetering van 15 tot 20 punten op uw EPC. Wanneer u een woning verkoopt, hebt u een wettelijke verplichting om een EPC voor uw huis te hebben voordat u het verkoopt.

Als u uw woning verhuurt of verkoopt, moet elke verhuurmakelaar ervoor zorgen dat u een geldige EPC-beoordeling op uw eigendom heeft. Zoals de beschrijving suggereert, gaat dit deel van de EPC over energiebronnen die weinig of geen koolstofemissies hebben. Een EPC met een hoge rating voegt waarde toe aan uw woning en zal kopers aanmoedigen, dus als u uw huis wilt verkopen, is het een goed idee om te evalueren of er iets kan worden gedaan om uw EPC te verbeteren. Dit deel van de EPC kan u helpen begrijpen hoe effectief de bouw van het pand is, evenals het verwarmings- en warmwatersysteem en de verlichting.

Daarnaast zijn EPC's essentieel voor het claimen van prikkels van de overheid, zoals de Renewable Heat Incentive (RHI). EPC's helpen u om de energie-efficiëntie van uw huis te maximaliseren, wat beter is voor uw energierekening en om duurzamer te leven. Ze zijn handig voor het vinden van uw EPC-certificaat of wanneer u toekomstige woningen vergelijkt en vervolgens de potentiële kosten die gepaard gaan met het runnen ervan. In Engeland, Wales en Noord-Ierland worden EPC's uitgevoerd door EPC-beoordelaars of 'Domestic Energy Assessors' (in Schotland moeten dit door de overheid goedgekeurde organisaties zijn).

Naast de geschatte kosten berekent de EPC hoeveel er per jaar kan worden bespaard en welk effect die maatregel zou hebben op de totale EPC-rating. Dus als u wilt weten hoe u uw huis snel en voor een hogere prijs kunt verkopen, is het begrijpen van EPC-beoordelingen een waardevol gebruik van uw tijd. Uw centrale verwarmingssysteem vormt de basis van de EPC-classificatie van uw woning en vertegenwoordigt een aanzienlijk deel van de energiekosten voor maar liefst 55%. Uw EPC dekt huidige en potentiële energiebesparende kosten, waarbij wordt gekeken naar het verwarmen van warm water en verlichting.

Maar de waarheid is dat zelfs als we de EPC-beoordeling van een woning kennen, de meeste mensen het verschil tussen twee eigendommen met een andere beoordeling niet nauwkeurig kunnen beoordelen.