0475 23 90 64

4 tips om energiebewust te bouwen

di, 03/03/2015 - 09:51

De aankoopkost van een nieuwe woning stijgt. De woonbonus is een pak minder voordelig dan vorig jaar, energie-eisen worden strenger en regels over waterbeheer hopen zich op. Energy Services helpt u energiebewust te bouwen.

Vooraleer u de eerste steen legt, moet u weten waar u gaat wonen. Kiest u voor een traditionele viergevelwoning op het platteland of aan de stadsrand? Of zoekt u eerder een (bestaande) woning ergens in het centrum? Die laatste optie heeft het grote voordeel dat winkels, kantoren, scholen en andere voorzieningen binnen uw bereik liggen. Misschien spaart dat u wel een wagen (en een garage) uit. En had u al gehoord van co-housing?

Zo bouwt u slim

Nadat u een locatie hebt gevonden, begint u aan het ontwerp van uw woning. Energy Services wijst u in het bijzonder op 4 aandachtspunten.

Tip 1: Denk na over een efficiënt interieur

Het eerste: investeer in efficiënte ordening. U heeft veel energie nodig om een woning met veel hoeken of uitsteeksels te verwarmen. Vooral raamvlakken vormen een uitdaging. Een goed geplaatst raam bespaart niet alleen ruimte en verwarming, maar levert ook zonne-energie aan. En die is gratis.

Tip 2: Hou het compact

Denk ook goed na over uw dak. Bouw uw hellend dak zo dat uw woning compact blijft. Dat betekent een maximaal binnenvolume aan een minimale bouwkost.

Tip 3: Verlicht goedkoop

Bekijk met uw architect hoe u het beste bespaart op elektriciteit. Een doordacht gepositioneerde lichtstraat of –koepel in uw dak maakt heel wat artificiële verlichting onnodig.

Tip 4: Weet waarmee u bouwt

Tot slot is het belangrijk te weten wat de voor- en nadelen zijn van verschillende bouwmethodes. Traditioneel metselwerk is stevig en betrouwbaar, maar kan luchtlekken opleveren. Houtskeletbouw heeft een lage geleidbaarheid, waardoor de binnentemperatuur zich niet snel aanpast aan de buitenomgeving. Dat bespaart u energie in de winter, maar op hete zomerdagen zal de temperatuur minder aangenaam zijn. Staalbouw heeft een goedkopere aankoopkost en is eenvoudig demonteerbaar. Het probleem is dat staalbouw moeilijk te isoleren is.
Hebt u nog vragen over energiebewust bouwen? Contacteer ons, en wij helpen u graag verder. 

Onze diensten

Op zoek naar een professioneel advies omtrent energie? Bekijk snel onze diensten:

Vrijblijvende offerte

Wenst u een vrijblijvende offerte of afspraak? 
Klik hier om ons te contacteren